Peuter-/kleuteronderwijs (2,5 jaar tot 6 jaar)

Bij de Kraanvogel streven we ernaar om peuters en kleuters een rijke, stimulerende omgeving te bieden waarin zij zich zowel sociaal-emotioneel als cognitief optimaal kunnen ontwikkelen. Ons peuter- en kleuteronderwijs legt de basis voor een leven lang leren en ontdekken, met speciale aandacht voor de Nederlandse/Vlaamse taal en cultuur. Vanaf tweeënhalf jaar kunnen leerlingen ons onderwijs volgen. Er kan ook gedurende het schooljaar gestart worden met de lessen. 

Methode

We gebruiken de lesmethode Schatkist, die specifiek is ontworpen voor taalstimulatie bij peuters en kleuters. Schatkist werkt met thema’s en biedt een streefwoordenschat en een dominante woordenschat per thema. Deze thema’s sluiten aan bij de belevingswereld van peuters en kleuters. Daarnaast gebruiken we verschillende interactieve werkvormen zoals kringgesprekken, vrij spel en creatieve activiteiten. Het accent ligt op spreken, luisteren en de voorbereiding op leesonderwijs. We streven naar het behalen van NTC leerdoelen in relevante thema’s.

Zelfredzaamheid

Bij De Kraanvogel zien we zindelijkheid en zelfredzaamheid als belangrijke stappen naar zelfstandigheid. Dit bespreken we tijdens start- en voortgangsgesprekken. Op school moedigen we kinderen aan om zelf kleine taken uit te voeren, zoals hun jas aantrekken en opruimen. We vragen ouders om deze vaardigheden thuis ook te stimuleren.


Voorbereiding groep 3
Vanaf halverwege groep 2 maken de leerlingen een start met de letters en klanken, zodat zij al voorbereid zijn als ze naar groep 3 gaan waar ze gaan leren lezen en schrijven in het Nederlands. Ze beginnen dan alvast met thema 1 en thema 2 van de methode: Lijn 3.

Basisonderwijs (6 jaar tot 12 jaar)

Groep 3

De leerlingen van groep 3 werken met de Nederlandse methode Lijn 3. Hierin wordt het eerste half jaar de nadruk gelegd op het leren van de letterklanken en het lezen en schrijven van korte woorden / zinnen. In het tweede deel van het jaar breidt de methode dit uit met spelling en begrijpend lezen.  

Groep 4 t/m 8

Leerlingen in het basisonderwijs gebruiken de methode DEF@ctO voor spelling, taal en woordenschat. Deze methode is gebasseerd op de NTC leerlijn en compleet afgestemd op de leerbehoefte van de leerlingen van NTC scholen. Deze methode is schoolbreed waardoor elke groep tegelijkertijd, waar mogelijk, op hun eigen niveau aan hetzelfde leerdoel werkt. Voor technisch en begrijpend lezen maken we gebruik van de methode “Nieuwsbegrip”, die actuele teksten biedt en ook informatie geeft over de Nederlandse en Vlaamse actualiteit. Naast deze methodes bieden we ook andere oefeningen aan, zoals werkwoordspelling, toneellezen en onderzoekend leren. Interactieve gesprekken over onderwerpen die de kinderen interesseren worden gebruikt om hun spreek- en luistervaardigheid te ontwikkelen.

Extra ondersteuning

Voor de leerlingen die structureel extra ondersteuning nodig hebben gebruiken we de methode “Hotel hallo”. Deze methode is gericht op het uitbreiden van de woordenschat d.m.v. liedjes, verhalen, dialogen, puzzels en spelletjes.

Toetsen

We gebruiken de Diatoetsen vanaf groep 3. In groep 3 nemen we alleen de Diaspel-toets (spelling) af, en vanaf groep 4 ook de Diatekst-toets (begrijpend lezen).

 

Voortgezetonderwijs (12 jaar tot 16 jaar)

VO 1 t/m 4

Het voortgezet onderwijs op De Kraanvogel in biedt de leerlingen vanaf 12 t/m 16 jaar de mogelijkheid om hun Nederlands op peil te houden volgens de richtlijnen van het Nederlandse onderwijssysteem. We werken met de methode “Nieuw Nederlands”, 6e en 7e editie, waarbij de focus ligt op lezen en bewust taalgebruik. We werken daarnaast ook met de begrijpend-leesmethoden: Nieuwsbegrip en Diateksten. Het lezen wordt gecombineerd met woordenschatontwikkeling. Naast deze methode bieden we ook andere oefeningen aan, zoals werkwoordspelling. Ons doel is om de kerndoelen voor de onderbouw van het Voortgezet Onderwijs te behalen.

 

CNaVT examen

De Kraanvogel neemt jaarlijks het examen Certificaat Nederlands als Vreemde Taal (CNaVT)  af. Het examen bestaat uit 6 onderdelen: schrijven (2 taken), mondeling (2 taken) en luisteren (2 taken). De taken worden geclusterd en per domein geëxamineerd, verdeeld over drie dagen. Het examen is altijd tussen 1 en 15 mei.

Het CNaVT is bedoeld voor studenten van 16 jaar (soms jonger) en ouder. Met het CNaVT-certificaat kunnen onze studenten:

  • Voldoen aan de taalvereisten voor inschrijving bij  een Nederlandstalige studie aan Nederlandse/Belgische hogescholen/universiteiten (niveau B1, B2 of C1)

  • Voldoen aan de taalvereisten voor het Nederlandse naturalisatieproces (niveau B1)


Voor het afleggen van het examen vraagt de school een bijdrage van de ouders. Externe examenkandidaten betalen zelf de volledige kosten van het examen, die verschillen per examentype. Daarnaast betaalt de kandidaat administratieve kosten aan de school. De administratieve kosten worden in rekening gebracht om de examinator te kunnen betalen voor de voorbereiding en afname van het examen.